do góry
Strona główna Kultura Produkty lokalne

Produkty lokalne miasta Kłobuck to m.in.:

Kłobucka Kapela Ludowa

Członkowie zespołu Kłobucka Kapela Ludowa na łonie przyrody

Kłobucka Kapela Ludowa powstała w 1978 roku. Do roku 2003 kierownictwo artystyczne spoczywało w rękach Zdzisława Lewandowskiego oraz Franciszka Ochmańskiego. W 2004 roku kierownikiem artystycznym zespołu został Andrzej Jelonek. Kapela ma siedzibę w Miejskim Ośrodku Kultury w Kłobucku. Celem artystycznym zespołu jest propagowanie rodzimego folkloru. W ciągu 25 lat istnienia Kłobucka Kapela Ludowa reprezentowała Kłobuck na licznych festiwalach i przeglądach folklorystycznych w kraju i za granicą. ''Jest taki zakątek na kłobuckiej ziemi, gdzie rzeka falami śpiewa wśród kamieni. Gdzie brzeg jak korona wodą wyrzeźbiony i pejzaż prześliczny wśród łąk i lasów otoczony. Ludzie tu serdeczni, dobre serca mają toteż – chętnie do Kłobucka przyjeżdżają''. Oprócz tych walorów, piękna i wesela, o tym wszystkim Wam zaśpiewa Kłobucka Kapela Ludowa.

Kłobucka Kapela Podwórkowa ''U Andrzeja''

Kłobucka Kapela Podwórkowa ''U Andrzeja'' powstała jesienią 1998 roku, podtrzymując tradycje lokalnego folkloru. Wychodzi do społeczeństwa z najbardziej znanym i nadal aktualnym repertuarem, wykonując często zapomniane piosenki i melodie. Kapela działa pod patronatem Miejskiego Ośrodka Kultury w Kłobucku. W swoim repertuarze ma własne kompozycje opiewające uroki naszego miasta Kłobucka oraz okolic. Założycielem zespołu jest absolwent Muzyki, Wydziału Artystycznego Częstochowskiej WSP – Andrzej Jelonek. W skład kapeli wchodzą: Andrzej Jelonek – gitara, banjo, śpiew, Stanisław Ochmański – kontrabas, Franciszek Ochmański – akordeon, Maciej Klaklik – skrzypce, Henryk Bigielmajer - instrumenty perkusyjne oraz Mirosław Dróżdż – akordeon.

Chleb kłobucki

Prezentacja produktu regionalnego ziemi kłobuckiej – chleba kłobuckiego wypiekanego przez Miejską Spółdzielnię Zaopatrzenia i zbytu w Kłobucku – zdobywcy I miejsca w Konkursie „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

Chleb kłobucki produkowany jest w piekarni należącej do Miejskiej Spółdzielni Zaopatrzenia i Zbytu w Kłobucku od początku jej istnienia, czyli od 1968 roku, chociaż technologia została wypracowana już w zakładzie ówcześnie istniejącym przy ul. Częstochowskiej od 1945 roku. Pieczenie tego chleba od zarania odbywało się i nadal odbywa się w piecach ceramicznych opalanych węglem, a formowanie wyłącznie ręcznie. Technologia oparta jest na recepturze bez udziału środków wspomagających, czyli na naturalnych kwasach ze zwiększoną ilością mąki żytniej – produkowanej wyłącznie w młynie gospodarczym. Nad reżimem technologicznym czuwa osoba mająca 40-sto letnią praktykę w zwodzie piekarza. Produkt ten jest znany i rozprowadzany w powiecie kłobuckim i częstochowskim.

Rogaliki drożdżowe nadziewane

Ciasto drożdżowe wyrabiane z dużą ilością tłuszczu. Zarobione owija się w ściereczkę i wkłada do naczynia z zimną wodą. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię należy je przerobić i uformować rogaliki nadziewając marmoladą. Po upieczeniu rogale są koloru złotowo – brązowego. Historia produkcji sięga czasów przedwojennych, kiedy rogaliki wypiekano by uświetnić spotkania rodzinne ''Na początku lat 90 – tych założyliśmy cukiernię i wykorzystaliśmy rodzinny przepis. Wkrótce krucho – drożdżowe rogaliki stały się specjalnością firmy. Zachowaliśmy tradycję ręcznego wyrobu ciasta oraz specyficzną technologię produkcji. Rogaliki wypiekane są do dnia dzisiejszego na terenie gmin Kłobuck i Wręczyca Wielka. W 2006 roku rogaliki znalazły się w finale konkursu ''Nasze Kulinarne Dziedzictwo'' w województwie śląskim''. Producent: PP-H ''Aleksandra'' Jerzy Parkitny – Kłobuck.