do góry
Strona główna Aktualności

Podsumowanie projektu realizowanego w ramach Erasmusa

13 Styczeń 2017
kategoria:
Aktualności

Pod hasłem Nauka nie ma żadnej ojczyzny, gdyż wiedza ludzka obejmuje cały świat w miniony wtorek w Zespole Szkół Nr 1 w Kłobucku podsumowano efekty i rezultaty projektu Z polskiej prowincji do centrum Europy.

Uczestnicy projektu, czyli dwie szesnastoosobowe grupy przyszłych techników żywienia i usług gastronomicznych oraz techników usług fryzjerskich spotkali się z Panią dyrektor Anną Nowicką, pracownikami szkoły zaangażowanymi w realizację projektu, zaproszonymi gośćmi oraz kolegami i koleżankami z klas młodszych, by podzielić się przeżytym doświadczeniem oraz zaprezentować nabyte umiejętności.

W formie prezentacji multimedialnej młodzież przedstawiła organizacje biorące udział w projekcie, jego cele i założenia oraz miejsca we Francji i Włoszech, w których realizowano staże.

Wypowiedzi uczestników staży odbytych we włoskich salonach fryzjerskich oraz francuskich restauracjach były kolejnym punktem spotkania upowszechniającego. Wrażenia, jakimi stażyści podzielili się z uczestnikami spotkania, są dowodem na to, iż niewątpliwie staże zagraniczne były dla zawodowców z kłobuckiej „Jedynki” nie tylko, choć przede wszystkim, możliwością odkrywania tajników swoich zawodów, ale także świetną okazją do pogłębienia umiejętności językowych, odkrycia nowych kultur, innych ludzi oraz siebie samych.

Podczas uroczystości zaprezentowany został również filmik dokumentujący pracę uczniów we francuskich oraz włoskich przedsiębiorstwach oraz relacjonujący wycieczki zorganizowane podczas pobytu za granicą. Odpowiednio dobrany podkład muzyczny, wykorzystany w filmie, pozwolił poczuć klimat panujący w partnerskich krajach przyjmujących.

Uwieńczeniem imprezy był poczęstunek przygotowany w formie bufetu przez techników żywienia pod okiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu z branży gastronomicznej ZS Nr 1 w Kłobucku. Francuskie śniadanie – croissanty, bagietki, dżemy, kawa, soki owocowe, oraz francuskie przystawki – zupa cebulowa, tarta lotaryńska, mus z awokado jak również deska serów i francuskie desery, takie jak mus czekoladowy, eklery czy ptysie – oto czego mogli skosztować uczestnicy spotkania.

Spotkanie upowszechniające uświetnili swoją obecnością zaproszeni przez dyrekcję szkoły oraz młodzież goście:

- Wicestarosta Powiatu Kłobuckiego – p. Maciej Biernacki,

- Członkowie zarządu Powiatu Kłobuckiego – p. Krzysztof Nowak oraz p. Józef Borecki,

- Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Kultury Fizycznej – p. Joanna Kulejewska,

- przedstawiciele lokalnych zakładów pracy z branży fryzjerskiej i gastronomicznej – p. Katarzyna Zając, p. Iwona Gabrysiak oraz p. Olga Kwiatkowska,

- rodzice uczniów, biorących udział w projekcie.

Niewątpliwie, Erasmus jest niebywałą szansą dla młodzieży. Realizując projekt Z polskiej prowincji do centrum Europy , ZS Nr 1 dał tę szansę swoim uczniom już po raz szósty. Miejmy nadzieję, że nie ostatni. Kolejny projekt jest już w trakcie przygotowywania i w najbliższych tygodniach do Narodowej Agencji programu zostanie złożony wniosek o jego dofinansowanie.